Nieuwe eisen FDA voor export naar Amerika

Nieuwe eisen FDA voor export naar Amerika

Alle bedrijven die vallen onder de wetgeving van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) krijgen binnenkort te maken met een aantal wijzigingen vanuit de Food Safety Modernization Act (FSMA). Deze act bestaat uit zeven regels, waarvan er nu één gewijzigd is. De regel is opgenomen in onderdeel 21CFR117 en heeft betrekking op de preventieve controles van menselijke voeding.

Voor wie

De wijzigingen gelden voor alle bedrijven met een productie, verwerking, verpakking of opslag die bestemd is voor de Amerikaanse markt en vallen onder de FDA, zoals in de specerijen- of zuivelindustrie.

Het ingaan van de nieuwe wetgeving hang af van de grootte van het bedrijf; bedrijven met meer dan 500 medewerkers moeten per 17 september 2016 aan de regels voldoen, bedrijven met minder dan 500 werknemers hebben een jaar langer om de aanpassingen binnen hun bedrijf door te voeren.

Aanpassingen

De aanpassingen hebben betrekking op het vaststellen en vastleggen van de gevarenanalyse, preventieve beheersmaatregelen, registraties en leveranciersbeheersing. Deze moeten worden opgenomen in het voedselveiligheidsplan. Volgens de nieuwe eisen moet het aangepaste voedselveiligheidsplan opgesteld worden door een Preventive Control Qualified Individual (PCQI).

Bij BK zijn we op de hoogte van alle relevante documentatie en wijzigingen met betrekking tot de nieuwe FDA-eisen. Onze PCQI gekwalificeerde projectmanagers kunnen u helpen met de interpretatie van de nieuwe eisen. Zij ondersteunen u bij het doorvoeren van de aanpassingen zodat u aan de eisen van de FDA voldoet.

Training

De nieuwe eisen van de FDA stellen ook eerdere niet-bindende bepalingen, zoals opleiding en training van medewerkers, verplicht. Medewerkers dienen gekwalificeerd te zijn om met levensmiddelen te mogen werken. We kunnen u helpen met het trainen van uw personeel om zo de voedselveiligheidscultuur te verbeteren en te voldoen aan de nieuwe eisen.

Onze trainers stellen samen met u de leerdoelen vast en vormen dit tot een intern opleidingsplan, welke voldoet aan de eisen van de FDA. U kunt vervolgens het gehele opleidingsplan van uw organisatie beheren. In het overzicht wordt aangegeven welke werknemer, welke training(en) heeft afgerond, wanneer en met welk resultaat. Tevens heeft u beschikking over een competentiematrix en visuele planning. Zo weet u wie welke training moet volgen, of de medewerker deze heeft afgerond en met welk resultaat.