ISO 9001:2015

ISO 9001:2015

De ISO 9001 is de internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen. ISO 9001 is opgesteld door de International Organization for Standardization (ISO). September 2015 is de laatste versie gepubliceerd. In Nederland wordt de norm gepubliceerd door het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) en heet de standaard officieel NEN-EN-ISO 9001:2015.

logo ISO

Sinds 2012 vormt High Level Structure (HLS) de basis voor nieuwe ISO-normen. Dit is een uniforme hoofdstructuur voor alle ISO-normen, waaronder ISO 9001:2015. Op deze manier kunnen verschillende ISO-normen eenvoudig geïntegreerd worden.

De HLS bestaat uit zeven hoofdcomponenten:
– Context van de organisatie
– Leiderschap
– Planning
– Ondersteuning
– Uitvoering
– Evaluatie van de prestaties
– Verbetering

Risico-, compliance en procesmanagement zijn de rode draad door het systeem.

ISO 9001 helpt een bedrijf om processen te beheersen en verbeteren. De norm maakt gebruik van een procesbenadering. Eén van de uitgangspunten hierbij is de Plan-Do-Check-Act-cyclus (PDCA-cyclus). De PDCA-cyclus is van toepassing op alle processen en op het kwaliteitsmanagementsysteem in zijn geheel. Met deze cyclus kan continue verbetering worden gerealiseerd, wat een belangrijk aandachtspunt is in ISO 9001.

ISO 9001 helpt om consequent in producten en diensten te voorzien die voldoen aan de eisen van de klant en aan de wet- en regelgeving. Hierdoor kan worden gezorgd voor een vergroting van de klanttevredenheid. Ook helpt ISO 9001 bij het bepalen en inspelen op kansen en risico’s.

Wanneer de normeisen zijn geïmplementeerd in het bedrijf, kan door een onafhankelijke, erkende ISO 9001 Certificerende Instelling een audit worden uitgevoerd. Het bedrijf ontvangt, na een positief resultaat, een certificaat. Met een ISO 9001 certificering kun je als bedrijf laten zien dat je voldoet aan internationale eisen op het gebied van kwaliteitsmanagement.

 

Meer informatie over ISO kunt u vinden op www.iso.org.

Wilt u ISO 9001:2015 implementeren? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag vrijblijvend bij u langs om u te informeren over de mogelijkheden.

 

Wilt u meer informatie?

Tel: 073 553 06 75

E-mail: info@bureauvoorkwaliteitszorg.nl

White_Triangle_Pattern
  • Vul onderstaand contactformulier in en wij bellen u terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.