Beschermde Geografische Aanduiding

Beschermde Geografische Aanduiding

Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) is een keurmerk dat wordt verleend aan landbouwproducten en levensmiddelen die geproduceerd, verwerkt of bereid zijn in een bepaald geografisch gebied. Daarbij moet er een verband bestaan tussen de bekendheid van het product en de geografische oorsprong. Minimaal één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstadia dient te worden toegeschreven aan de geografische oorsprong. Bijvoorbeeld worsten die een bepaalde faam genieten en volgens lokale methoden binnen een afgebakend geografische gebied worden bereid.

logo BGA

De eisen staan vermeld in de Europese wetgeving (Verordening (EU) nr. 1151/2012 en Verordening (EU) nr. 1308/2013)). Een producent kan een verzoek indienen waarna een adviescommissie, het ministerie van Economische zaken en de Europese Commissie controleert of het product voldoet aan de Europese wetgeving. De NVWA houdt toezicht op de juiste uitvoering van de wet.

Bekende producten met een Beschermde Geografische Aanduiding zijn Schwarzwalder Schinken en Ardenner Ham. In Nederland zijn enkele kaassoorten, een aardappelras en een druivensoort voorzien van een BGA-logo.

Meer informatie: www.eu-streekproducten.nl

Beschermde Geografische Aanduiding implementeren? BK kan u ondersteunen bij de aanvraag van een van Beschermde Geografische Aanduiding. Neem contact met ons op.

Wilt u meer informatie?

Tel: 073 553 06 75

E-mail: info@bureauvoorkwaliteitszorg.nl

White_Triangle_Pattern
  • Vul onderstaand contactformulier in en wij bellen u terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.