Institutioneel

Institutioneel

Instellingskeukens bereiden en stellen maaltijden samen voor kwetsbare doelgroepen, zoals patiënten en ouderen. Het is dan ook van belang dat de voedselveiligheid volledig onder controle te hebben. De NVWA controleert de veiligheid van voedingsmiddelen in deze branche steeds frequenter.

Voedselveiligheidsteam

De implementatie van de vereiste voedselveiligheidseisen vindt plaats op basis van de hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen. Samen met het voedselveiligheidsteam van de instelling wordt een kwaliteitssysteem opgesteld. Dit team bestaat veelal uit voedingsassistenten van de afdelingen, de zelfstandig werkende koks uit de centrale keuken of de gastvrouwen uit het restaurant.

Vaak is er binnen zo’n team een tekort aan goede kwaliteitsmanagers. Daarom maken we graag gebruik van onze vakspecifieke kennis om u te helpen de theorie te vertalen naar de juiste toepassing in de praktijk. Het creëren van draagvlak om ervoor te zorgen dat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor kwaliteit en voedselveiligheid als onderdeel van zijn dagelijkse werkzaamheden, is één van de taken die we voor onze rekening nemen. Zo helpen we u zowel op lange als op korte termijn met het waarborgen van de voedselveiligheid binnen uw instelling.

Audits

In de hygiënecode staat beschreven dat er een audit verricht moet worden op de toepassing van hygiëne en HACCP in de keuken en bij de zorgafdelingen. Hiervoor hebben wij een volledig geautomatiseerde checklist, waarbij voor de centrale keuken en per zorgafdeling een controle wordt uitgevoerd die direct digitaal wordt aangeleverd. Het resultaat is een helder overzicht per afdeling, inclusief verbeterpunten.

Door middel van het uitvoeren van audits helpen we u uw kwaliteitsbeheersing op pijl te krijgen, zodat u voorbereid bent op inspecties en voldoet aan de eisen van de NVWA. Bedrijven kunnen vervolgens vrijwillig deelnemen aan het zelfcontrolesysteem, waarbij de werking en betrouwbaarheid van kwaliteitsbeheersing gecontroleerd wordt.

Leveranciers

Steeds meer instellingen besteden de productie van maaltijden uit. Omdat instellingen zelf verantwoordelijk zijn voor wat ze inkopen, adviseert de instellingscode om HACCP- en hygiëne-audits te verrichten bij leveranciers. Wij zijn hier volledig op ingericht en zorgen ervoor dat u inzicht krijgt in de procesbeheersing en eventuele risico’s van uw leverancier.

Keurmerken

Wilt u meer informatie?

Tel: 073 553 06 75

E-mail: info@bureauvoorkwaliteitszorg.nl

  • Vul onderstaand contactformulier in en wij bellen u terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.